21 квітня Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики провів онлайн круглий стіл на тему "Законодавча підтримка бізнесу під час локдауну".

Предметом обговорення став проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо надання допомоги застрахованим особам та підтримки бізнесу на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів» (р. № 5346), який передбачає

звільнення від сплати ЄСВ за ФОПів та тих працівників, робота яких була зупинена через впровадження карантинних обмежень

поновлення мораторію на проведення документальних та фактичних перевірок, яких заплановано у 2021р. 56 тис.

розширення можливостей отримання 8 тис.грн. у разі заборони діяльності бізнесу не виключно за основним видом діяльності, а за першими п'ятьма видами, які заявлені у відомостях з ЄДР.

Також обговорили проблеми отримання минулорічної допомоги у розмірі 8 тис. грн., коли заявки 243 тис. застрахованих осіб було відхилено, а компенсацію ЄСВ було отримано усього на суму 200 млн.грн.

Під час виступу на засіданні круглого столу представник Федерації роботодавців Наталія Гостєва зазначала, що відповідно до опитування членів ФРУ на питання «чого потребує бізнес найбільше від держави під час карантину» першим пріоритетом зазначено «дати можливість працювати з дотриманням усіх протиепідемічних заходів», яку значно обмежує постанова № 1236. Вона забороняє провадження певних видів господарської діяльності.

І тільки після цього у списку пріоритетів бізнесу йдуть карантинна допомога, податкові преференції, мораторій тощо.

Держава має змінити філософію ставлення до бізнесу, не опікуючись виключно потребами мікро та малого бізнесу.

Прагнення передусім підтримати малий бізнес зрозуміло, але середній і великий бізнес також несуть втрати під час карантину і так само потребують підтримки з боку держави. Адже йдеться про пряму заборону діяльності їх контрагентів.

Федерація висловила підтримку згаданому законопроекту та звернулась до його авторів Кіри РУдик та Ярослава Железняка щодо можливості внесення між І та ІІ читанням до проекту наступних змін:

  • передбачити звільнення від сплати ЄСВ усіх суб’єктів господарювання, діяльність яких заборонена через впровадження обмежувальних протиепідемічних заходів;
  • передбачити державну підтримку для суб’єктів господарювання, діяльність яких прямо не заборонена, але які несуть втрати через заборону діяльності їх контрагентів (така допомога надавалась у грудні 2020р.). Зокрема, такою допомогою скористались 6 тис. 614 суб’єктів господарювання для підтримки 157 тис.134 працівників на загальну суму 646 млн.614тис.грн.;
  • розширити програму по частковому безробіттю для всіх видів діяльності, а не виключно для виробництва як середньострокової програми підтримки, яка носить системний характер допомоги.
Шаблон сайта скачали с JooMix.org