Тарифна політика на ринках енергоносіїв постійно у фокусі уваги ФРУ. Зокрема, ми слідкуємо за коливаннями ціни на електричну енергію як товару та за зміною тарифів на її передачу та розподіл, напрацьовуємо шляхи для недопущення їх зростання. Важливою складовою собівартості для виробництва промисловими підприємствами кінцевих продуктів є вартість природного газу. Відтак зміни ціни, особливо в бік зростання, прямо впливає на конкурентоздатність цієї продукції.

Наприкінці квітня промисловим підприємствам-споживачам природного газу виставили нові ціни на цей ресурс. Ціни стартували від 9000 грн/м куб.

Влітку минулого року ми чули інформацію про те, що українські газосховища наповнені українським газом. Так де ж він? Чому він не доступний для української промисловості? А якщо і доступний, то за захмарними цінами (в порівнянні з його собівартістю).

Початок цього року проходив під егідою обговорення Національної економічної стратегії до 2030 року. Стратегія передбачає, що серед основних стратегічних завдань – забезпечення 100 % потреб України у природному газі за рахунок власного видобутку.

Знову ж питання, а як же українська промисловість?

Український видобуток природного газу за перший квартал 2021 року у порівнянні з минулим роком скоротився на 5% або 265 млн куб м – з 5,1 млрд куб м у січні-березні 2020р до 4,86 млрд куб м у січні-березні 2021р.

При зростанні споживання природного газу Україна не нарощує його видобуток та не забезпечує доступність порівняно дешевшого товару, а, навпаки, скорочує та сприяє зростанню ціни.

  • Чи зможемо ми говорити про конкурентоздатність української промисловості навіть в найближчій перспективі при зростанні вартості всіх енергоресурсів?
  • Чи допоможе фіксування цін на природний газ для населення, якщо продовжуватиметься скорочення робочих місць?

Щоб отримати інформацію з перших рук, Аналітичний центр економіко-правових досліджень та прогнозування Федерації роботодавців України проводить опитування споживачів.

Долучайтеся, щоб ми з вами разом змогли напрацювати шляхи вирішення проблеми та забезпечили промисловість більш дешевим ресурсом!

Щоб взяти участь у опитуванні, будь ласка, перейдіть за посиланням.

Пройти опитування

 

Шаблон сайта скачали с JooMix.org